Levensnoodzakelijke vetzuren

Plantenoliën bevatten voornamelijk enkel- en meervoudige onverzadigde (essentiële) vetzuren. Ons organisme heeft veel profijt van deze beide typen vetzuren, omdat ze hart en bloedsomloop beschermen en het afweerapparaat versterken. Maar niet elke olie is gelijk. Afhankelijk van de soort overheersen de enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren.                                                       

Waarom verschillende oliën gebruiken?

Om volledig gebruik te maken van hun aanvullende eigenschappen en een optimaal evenwicht van onze gezondheid te creëren moeten we afwisselen en variëren. Het geheim is het gebruik van verschillende soorten om zodoende te genieten van de weldaden van elk. Men kan ze samenvoegen in een vinaigrette of ze afwisselend gebruiken in recepten. 

Essentiële vetzuren

Een bestanddeel is essentieel als ons organisme niet zonder kan functioneren én het ook niet zelf kan aanmaken. Deze moeten dus worden opgenomen via de voeding. Alfalinolzuur (omega 3) en linolzuur (omega 6) zijn van deze onmisbare en essentiële vetzuren die veelvuldig voorkomen in koudgeperste plantaardige oliën.

Welke oliën mag men verwarmen?

Geraffineerde oliën zijn hittebestendig, maar door de thermische en chemische bewerking die ze ondergaan hebben, is hun voedingswaarde verminderd. Oliën van eerste koude persing behouden hun smaak en voedingselementen die nodig zijn voor onze gezondheid. Des te meer een  koudgeperste olie rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren des te fragieler  en minder hittebestendig ze is. Het verhitten van zulke olie werkt de vorming van transvetzuren in de hand, die een ongunstig effect hebben op de gezondheid. Daarom moeten koudgeperste oliën koud of lauw gebruikt worden of toegevoegd worden op het einde van het bakproces. Druppel de olie vlak voor het serveren over uw gekookte,gebraden of gebakken gerechten voor een heerlijke smaakbelevenis. Olie is een uitstekende smaakdrager en accentueert de eigen smaak van de gerechten.

Olie van eerste koude persing

Bij een olie die volgens deze wijze gemaakt is hebben de zaden of vruchten  maar één enkele persing ondergaan en werden ze niet voorverwarmd. Om de essentiële voedingstoffen van zaden en vruchten te bewaren is het belangrijk dat de temperatuur van de olie aan de uitgang van de pers onder 40°C blijft. De olie mag alleen door een mechanisch procédé tot stand gekomen zijn. Ze mag niet chemisch behandeld en niet geraffineerd worden, waardoor de smaak en voedingsstoffen van vruchten en zaden behouden blijven.

Contacteer ons [1] voor meer informatie, of voor bestellingen.